RSS-матеріал


Підписатись на E-mail:

Користувацький вхід

ВПРОВАДЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ В ШКОЛІ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


0

ВПРОВАДЖЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ В ШКОЛІ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ
Виховання це вплив на серце тих, кого ми виховуємо.
Лев ТОЛСТОЙ
Освіта початку третього тисячоліття - це освіта для конкретної людини і людства взагалі. Це створення сприятливих умов для врахування індивідуальних особливостей, інтересів і потреб учнів, формування у школярів орієнтації на той чи інший вид майбутньої професії.
Школа в усі часи була Храмом Науки, де сіялось і сіється розумне, добре, вічне. Сьогодні поряд з категорією "навчання" на одній сходинці стоїть категорія "виховання" - цього вимагає час, суспільство, соціум.
Мета і завдання виховної роботи визначаються після вивчення виховного потенціалу школи – означення реальних можливостей виховного процесу або окремих його ланок в межах конкретної школи , який складають особливості компетентностей, їх рівень , власні інтереси суб'єктів виховного процесу, а також враховуються матеріальні умови і соціальне середовище навчального закладу.
Педколективом нашої школи вироблена система національного виховання, пріоритетними напрямками якої є формування здорового способу життя, громадянська, правова освіта та виховання, родинно-сімейне виховання, розвиток учнівського самоврядування.
За основу виховної системи школи беруться цінності, визначені шляхом відбору їх з системи цінностей, що має сучасна педагогіка, основана на засадах народної педагогіки українців, серед учнів, педагогів, батьків. Це: здоров’я- фізичний розвиток, добро - доброзичливість, гуманність – хороші взаємини,допомога ближньому.
В основу виховної роботи школи покладено два пріоритетні напрями діяльності:
-школа сприяння здоров'ю (формування здорового і безпечного способу життя, превентивне виховання, екологічне виховання, художньо-естетичне виховання);
-школа демократії (розвиток учнівського самоврядування, громадянське виховання).

Школа сприяння здоров'ю працює як навчальний заклад нового типу на базі загальноосвітньої школи і проявляється у виховному процесі у вигляді системи роботи з формування здорового і безпечного способу життя.
Школа демократії передбачає створення демократичного клімату в класі та школі. Вмотивованість до участі у суспільно-політичному житті - це одне з найважливіших завдань освіти для демократії. Молодь України на сьогодні ще не має достатнього досвіду демократичних традицій, участі громадян у прийнятті рішень, у суспільно-політичних процесах, громадянських організаціях та асоціаціях для захисту своїх прав.
Учнівський та педагогічний колектив школи працює над упровадженням активних форм соціальної, екологічної та валеологічної освіти як засобу розвитку ціннісно-мотиваційної сфери особистості, гармонізації стосунків з навколишнім середовищем, формуванням у вихованців культури здоров’я як основи повноцінного життя та творчої діяльності. В арсеналі педагогічної діяльності вчителів школи упровадження здоров’язбережувальних технологій, інтерактивних методів навчання, реалізація програми розвитку репродуктивного здоро’я учнів «Покоління NEXT» , яка має свою структуру .
З 2007 року реалізується соціальний проект «Дитина під парасолькою прав» . До роботи проекту в 2012-2013 н.р. залучено 20 учнів школи з особливими освітніми потребами.
За ініціативи учнів у 2008 році стартував проект по створенню молодіжного центру в мікрорайоні школи «Залізничне селище » , метою якого передбачалося ініціювати створення центру дозвілля, активізувати соціальне спілкування та співпрацю дорадчого органу школи «Молодіжна рада» з органами місцевого самоврядування.
З 2007 року у школі працює євроклуб «Європа +».
З 2000 року школа успішно працює над реалізацією впровадження інклюзивної освіти для навчання дітей з особливими потребами. Школа має власну модель учнівського самоврядування «СВІТ», діяльність якого направлена на збереження репродуктивного здоров’я дітей та учнівської молоді .
Традиційним у школі є проведення конкурсів учнівських проектів «Я – Громадянин», тренінгів «Знаємо та реалізуємо свої права», анкетування «Чи порушуються права дитини в школі?», встановлена скринька «Чи забезпечуються твої права?», конкурсів творчих робіт «Я – громадянин європейської держави», загальношкільних уроків-реквіємів «Пам’яті загиблих від голодомору і політичних репресій», конференцій та виховних години, інформаційно-просвітницьких акцій, місячників безпеки під час використання газу в побуті, місячників охорони праці, тижнів знань з безпеки життєдіяльності.
На базі школи працює 18 гуртків.
Тренери ДЮФСК (територіально спільна будівля із школою) працюють з учнями 2-11 класів, вчать та закріплюють навички з плавання в басейні при ДЮФСК , ними розроблений індивідуалізований план корекційної роботи для дітей з ДЦП, які навчаються в школі.
Загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №15 співпрацює з ДЮФСК, Станцією юних натуралістів, санітарно-епідеміологічною станцією, центром соціальних служб для молоді, медичними установами міста, Всеукраїнським Міжнародним фондом «Дзвони Чорнобиля», школою мистецтв №5, ДЮСШ «Олімп», спортивним комплексом «Трудові резерви», міською федерацією рукопашного бою, ДЮСШ №1, Всеукраїнською асоціацією «Нова Доба», Всеукраїнською асоціацією «Вчителі за демократію», Всеукраїнським фондом «Крок за кроком», ЦТДЮ «Соняшник», державним освітнім закладом, центром освіти «Школа здоров’я №1998 «Лукомор’є» м. Москва»,Всеукраїнською фундацією «Захист Прав Дітей», ДНЗ № 39 «Барвінок» комбінованого типу, з Інститутом спеціальної педагогіки НАПН України, організацією товариства «Червоний Хрест України».

Діючі проекти школи:
«Молодь каже «Ні - наркотикам» (соціальний)
Мета: запобігати наркоманії та викорінювати її як явище серед підлітків, пропагуючи здоровий спосіб життя, сприяти позбавленню у молоді шкідливих для її здоров’я звичок.

«Дитина під парасолькою прав» (соціальний)
Мета: сприяти просвітництву про права дітей серед учнівської молоді м.Білої Церкви шляхом організації семінарів, круглих столів, тренінгів, лекторій, спільних виставок, дискусійних клубів; розширити рівень поінформованості школярів та їхніх батьків про реалізацію програми «Залучення дітей з особливими потребами в Україні».

«Створення молодіжного центру в мікрорайоні залізничного селища» (соціальний)
Мета: ініціювати створенню центру дозвілля, активізувати соціальне спілкування та співпрацю дорадчого органу ЗОШ №15 «Молодіжна рада» з органами місцевого самоврядування.

«Молодь на роздоріжжі» (соціальний)
Мета: виховання цілісної особистості без шкідливих звичок та з принципами високої моралі; формування в учнів відповідального відношення до свого життя; пропаганда здорового способу життя серед учнівського та батьківського колективів.

«Школа проти СНІДу» (соціальний)
Мета: досягнення позитивних змін у складових поведінки учнів (знань, ставлень, намірів, умінь і навичок), які сприяють зменшенню ризику ВІЛ–інфікування.

«Рівний – рівному» (соціальний)
Мета: підвищення знань, умінь і навичок здорового способу життя підлітків з метою попередження небезпечної поведінки.

«Майбутнє починається сьогодні» (соціальний)
Мета: допомогти учням обрати гідні життєві цілі та мрії, заохочує поведінку, яка сприяє здійсненню найкращих прагнень підлітка та попереджає про небезпеки, що можуть ці мрії зруйнувати

Автор: 

Богінська Лариса Петрівна, заступник директора з ВР

Голосування

Чи відчуваєте Ви професійне (емоційне) вигорання у вашій роботі вчителя?:

Останні коментарі