RSS-матеріал


Підписатись на E-mail:

Користувацький вхід

Репортаж з виставки «Спогади київської ялинки»

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали



У Музеї історії міста Києва (вул. Богдана Хмельницького, 7) діє виставка більш ніж 300 експонатів, що розповідають про історію новорічної ялинки і традиції святкування Нового року та Різдва у Києві від початку ХХ до початку ХХІ ст.

Особливо цікавою виставка буде для учителів історії та їхніх вихованців, адже різдвяні та новорічні листівки й іграшки, представлені в експозиції, становлять частину історичної епохи, в яку були створені. Кожна ялинкова іграшка — це історія країни в мініатюрі, пам’ять про минуле життя, про далеке дитинство.

Відвідавши виставку дізнаємося, що ялинка це не новорічний атрибут, а різдвяний. Після бурхливих подій 1917 р.різдвяна ялинка продовжувала радувати дітей та дорослих, але під час антирелігійної пропаганди 1926—1927 рр.у Радянському Союзі була заборонена як пережиток минулого. Проте ненадовго: у 1935 р.28 грудня у газеті «Правда» побачило світ звернення першого секретаря ЦК КП(б)У П. Постишева: «Давайте організуємо до Нового року дітям гарну ялинку!». З цього моменту почалася «реабілітація» відібраного у народу свята. З 1947 р.1 січня стало вихідним днем. Таким чином, різдвяна ялинка, хоча і стала називатися новорічною, була «реабілітована». Ідеологічно «поправили» також Віфлеємську зірку на маківці ялинки: її замінили на радянську, п’ятикутну.

У Києвіміську ялинку вперше поставили в 1936 р. у Палаці піонерів (нині — Національна філармонія). У 1930-ті рр. велика прикрашена ялинка стояла на площі Богдана Хмельницького. Після Другої світової війни новорічні ялинки встановлювалися на вул. Хрещатик, на площі Ленінського комсомолу (нині — Європейська площа) та в усіх районах міста. Кожна родина заздалегідь готувалася до зустрічі Нового року й обов’язково ставила у своїй оселі лісову красуню — ялинку, яку прикрашали всієї родиною.

Пропонуємо Вам, шановні читачі, відвідати виставку «Спогади київської ялинки» й особисто ознайомитися з унікальною колекцією новорічних прикрас, листівок, фотографій та фігурок Дідів Морозів і Снігуроньок із особистих фондів та приватних колекцій.

Редакція газети «Історія України»

Автор: 

Шкільний світ

Голосування

Чи відчуваєте Ви професійне (емоційне) вигорання у вашій роботі вчителя?:

Останні коментарі