Від партнерів


Зареєструйтесь, щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


Розв’язування текстових задач різними способами

0

Урок математики в 5 класі
Тема. Розв’язування текстових задач різними способами
Цілі:
навчальна: систематизувати й поглибити знання учнів шляхом розв’язування текстових задач, що потребують використання залежностей між величинами;
розвивальна: розвивати логічне мислення, культуру математичної мови і записів, формувати вміння вибирати і використовувати необхідну інформацію для розв’язування задач;
виховна: виховувати інтерес до математики, взаємодовіру, посилювати міжпредметну інтеграцію.
Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок
Хід уроку
1. Організаційний момент
Записується в зошит тема уроку і повідомляється мета.
2. Мотивація навчальної діяльності
Кажуть, розум ні за які гроші не купиш. Але ви повинні здобувати знання. Бо, як відомо, знання й уміння – за плечима не носити, але це дозволить вам «оволодіти» всіма багатствами світу, створеними людьми впродовж тисячоліть…
Тому девізом нашого уроку будуть такі слова:
«Серце і душу в роботу вклади, кожну хвилину на уроці бережи».

Урок починається з оголошення: «Сьогодні перед уроком до нас завітав листоноша і приніс листа від цариці Математики.
«Учням 5 класу Максимівського НВК.
Доброго дня , юні знавці математики. Звертаюся до вас особисто. Я щодня спостерігаю за вашими успіхами у вивченні мого предмета. Як ви любите розв’язувати задачі, працювати біля дошки, змагатися у швидкості виконання завдання. Тому маю для вас подарунки. Вони знаходяться у скрині, але вона не відкриється до тих пір, доки ви не розгадаєте КЛЮЧ. Щоб знайти його пропоную вам деякі завдання. Я кидаю вам виклик. Прийміть його і ще раз переконайте мене, що ви гарні і розумні учні. Ну що?»
Ну що будемо робити, приймаємо виклик чи ні?
Приймаємо. Тоді вперед.

3. Актуалізація опорних знань
Читаємо перше завдання.
«Перш за все учень повинен не тільки вміти розв’язувати задачі і приклади, а й знати теоретичну базу. Спочатку я хочу перевірити ваше знання правил. Розпочнемо вправу.
Дайте відповідь на запитання:»
• компоненти дії додавання;
• як знайти невідомий доданок?
• переставна властивість додавання;
• компоненти дії віднімання;
• як знайти невідоме зменшуване? від’ємник?
• компоненти дії множення;
• як знайти невідомий множник?
• переставна властивість множення;
• компоненти дії ділення;
• як знайти невідоме ділене? дільник?
• c · 1 =
• a · 0 =
• 0 : 59 =
• 756 : 0 =
• b : 1 =
МОЛОДЦІ. Ви добре справилися. Тепер можна і перейти до задач.
4. Розв’язування вправ
Розв`язування задач в групах.
Клас поділяється на три групи, кожна група отримує задачу, читає, обговорює, записує розв`язання в зошити. Представник кожної групи записує розв`язання задачі на дошці.
1) Від двох пристаней, відстань між якими 144 км, одночасно вийшли назустріч один одному два пароходи. Перший парохід плив зі швидкістю 25 км/год, другий — на 2 км/год менше. Через скільки годин вони зустрілись?
1. 25-2=23 (км/год) швидкість другого пароплава.
2. 25+23=48(км/год) пропливають пароплави за 1 годуну разом.
3. 144:48=3(год) через 3 годинизустрінуться.
2) Від однієї пристані в протилежних напрямах вирушають два катери, швидкість першого – 23 км/год, а другого – на 5 км/год більша. Через який час відстань між ними дорівнюватиме 153 км?
1. 23+5=28 (км/год) швидкість другого катера.
2. 23+28=51(км/год) пропливають за 1 годину
3. 153:51=3 (год) через 3 години.
3) З міста в протилежному напрямі одночасно виїхали автомобіль і автобус. Автомобіль рухався зі швидкістю 85 км/год, а автобус – зі швидкістю, що на 20 км/год менша, ніж швидкість автомобіля. Через який час відстань між ними буде 600 км?
1. 85-20=65(км\год) швидкість автобуса
2. 85+65=150(км) проїдають за 1 годину разом.
3. 600:150=4(год) через 4 годин.

Отримала я від Незнайки листа. Послухайте йог:
Хоч сідай та гірко плач -
Не люблю отих задач!
Через них одні невдачі.
Ох! Замучили задачі!
Чи підручники погані,
Чи такий я безталанний?
Та усіх я обдурю -
В книжці відповідь знайду!
Скільки чашок, скільки ложок –
Це ж простеньке завдання.
Ти додав слонів до кішок,
Перемножив на коня.
Справді, нескладна наука –
Була б відповідь як слід!
Вийшло: дід молодший внука
Аж на сорок дев’ять літ!
А друкарські дві машинки
Косять жито вісім днів
Проїжджають щохвилини
Три десятих поїздів.
А до Марса – метрів триста
( Мудра в хлопця голова!)
Пів хлоп’яти їде в місто,
З ним – пів мами. Ну й дива!

1 група
Три кухарки разом зліпили 233 вареники з вишнями. Причому друга кухарка зліпила на 6 вареників більше, ніж перша, третя — на 11 вареників більше, ніж перша. Скільки вареників зліпила кожна кухарка?
х – перша кухарка
х+6 – друга кухарка
х+11 – третя гухарка

1) х+х+6+х+11=233
3х+17=233
3х=233-17
3х=216
х=216:3
х=72(вар) зліпила 1кухарка
2) х+6=72+6=78 (вар) зліпила 2кухарка
3) х+11=72+11=83(вар) зліпила 3кухарка

2 група
За три дні було зібрано 1420 кг картоплі. Причому за другий день зібрали вдвічі більше, ніж за перший, а за третій — на 220 кг більше, ніж за перший. Скільки кілограмів картоплі збирали кожного дня?

х – першого дня
2х– другого дня
х+220– третього дня
1) х+2х+х+220=1420
х=300(кг) зібрали першого дня
2) 2х=2*300=600(кг) зібрали другого дня
3) х+220=300+220=520(кг) зібрали 3 дня

3 група
Блокнот, зошит і ручка разом коштують 8 грн. 25 коп. Ручка утричі дорожча за зошит, а блокнот на 75 коп. дорожчий за зошит. Скільки коштують зошит, блокнот і ручка окремо?

х+75 – коштує блокнот
х – коштує зошит
3х – ручка

8 грн25 коп – 825 коп.

1) х+75+х+3х=825
х=150 (коп) коштує зошит
2) 3х=3*150=450(коп) коштує ручка
3) х+75=150+75=225(коп)коштує блокнот.

Ви уже заморилися трішки, тому проведемо невеличку фізкультхвилинку.
Встаньте із-за парт.
Фізкультхвилинка.
Хлопчики й дівчатка!
Колони підрівняйте.
Й розминку - веселинку
Зі мною починайте.
Раз — підняти руки вгору,
Два - нагнутися додолу.
Три, чотири — прямо стати.
Будем знову починати.
Руки в боки, руки так,
Руки вгору, як вітряк.
Вище руки підніміть і голівки потрясіть.
Нахил вліво — раз, два. три
Нахил вправо — раз, два три.
Нахилились, розігнулись.
Навкруг себе повернулись.
Раз присядьте.
Два присядьте.
І за парти тихо сядьте.

Перед тим як перейти безпосередньо до розгадування ключа, вам пропонуються тести.
Тести письмово
1. Лимон коштує m копійок, а банан – n копійок. Скільки коштують два лимони і три банани?
а) m ? 3 + n + 2; б) m + n ? 3; в) m ? 2 + n ? 3; г) m ? 2 + n.
2. Яке з чисел є коренем рівняння 9 – х = 1?
а) 10; б) 8; в) 9; г) 0.
3. Знайди значення виразу а + 8, якщо а = 10.
а) 16; б) 17; в) 28; г) 18.
4.Спростіть вираз: 8х + 12х.
а) 20х; б) 18х; в) 17х; г) 4х.
5.Знайди число х таке, що х: 7 = 11.
а) 777; б) 77; в) 11; г) 7.
6. Спрости вираз: 16а – 8 – 2а.
а) 14а – 8; б) 6а; в) 18а – 8; г) 26а.
8.Яка з рівностей є рівнянням?
а) 5х + 9; б) 4х – 2 = 6; в) 6 3 – 4 = 14; г) 10х + 2х + 3х.
9. Яке число треба відняти від 100, щоб отримати число 35.
а) 135; б) 55; в) 65; г) 45.
10. Скільки існує цифр для запису натуральних чисел?
а) безліч; б) десять; в)дев’ять; г) 100.

Щоб ми змогли прочитати КЛЮЧ, потрібно дружньо попрацювати в групах з кросвордами. Кожний кросворд має ключове слово. З них ми складемо ключ до скрині.
Математика – ключ до всіх наук.
Гіппократ

І група
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1. Назва першого числа при відніманні. (Зменшуване)
2. Числа, які додаються. (Доданки)
3. Результат дії множення. (Добуток)
4. Назва першого числа при діленні. (Ділене)
5. Числа, які перемножують. (Множники)
6. Результат дії додавання. (Сума)
7. Результат дії ділення. (Частка)
8. Результат дії віднімання. (Різниця)
9. Назва другого числа при відніманні. (Від’ємник)
10.Чому дорівнює значення виразу 364:а, якщо а=182? (Два)

ІІ група
1
2
3
4
1. Частина прямої обмежена двома точками. (Відрізок)
2. Натуральними числами користуються при … (Лічбі)
3. Знак дії додавання. (Плюс)
4. Частка числа 180 та добутку чисел 5 і 9. (Чотири)

1
2

1. За формулою шляху S= ?t знайдіть відстань, яку пройде пішохід зі швидкістю 5 км/год за 4 год. (Двадцять)
2. Чому дорівнює значення виразу 918:у, якщо у=918. (Один)

ІІІ група
33 1
2
3
4
1. Обчисліть значення виразу 32:(в-31), якщо в=47. (Два)
2. Знайдіть значення виразу (а-4283):в, якщо а=4315, в=4. (Вісім)
3. Знайдіть значення виразу 120:30+45:15. (Сім)
4. Продовжує життя людини, позитивно впливає на здоров’я. (Сміх)

5
6

7
8
5. Закон додавання. (Переставний)
6. Складіть числовий вираз і знайдіть його значення. Частка суми чисел 105 і 75 та числа 15. (Дванадцять)
7. Закон множення. (Сполучний)
8. Одиниця маси.(Кілограм)

5. Підсумок уроку.
Мудрець сказав: «Дві людини, які обмінялись золотими монетами, не стали багатшими. Але якщо вони обмінялись думками, то кожний з них стає вдвоє багатшим. Адже обидва стали тепер розумнішими.»
Ця притча проста, але зміст її – глибокий. Обмінюючись думками, ідеями, досвідом, знаннями, люди нічого не втрачають, а багато чого набувають – нових знань.

РЕФЛЕКСІЯ:
1.Що було цікавим на уроці?
2.Що найбільше запам`яталося?
3. Що було найбільш складним?

6. Домашнє завдання.

Автор: 

Білюга Юлія Петрівна, вчитель математики і фізики Максимівського НВК

Отримати сертифікат

Користувацький вхід


загрузка...