Від партнерів


Зареєструйтесь, щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


Енергетичні напої – енергія чи шкода?

0

Природні психостимулятори були відомі людям всього світу з глибокої старовини.
Найпоширенішим з них був кофеїн. Його джерелом в Індії і країнах Близького Сходу була кава; у Китаї, Індії і Південно-східній Азії – чай; у Америці – рослина йерба, мате, горіхи, кола і так далі. Крім того, історія знає приклади використання сильніших стимуляторів, таких як кущ коки в Південній Америці, єфедра і ката – в Азії. Жителі Монголії і Сибіру використовували женьшень, елеутерокок, аралію і інші стимулюючі рослини.
Сьогодні енергетичні напої продаються в будь-якому кіоску, в барах, клубах, їх нерідко можна побачити в тренажерних залах і на спортмайданчиках.
Реклама позиціонує їх як засоби боротьби з втомою, що допомагають активному способу життя, розумовій діяльності, клубним танцям і заняттям спортом. В той же час в науковому світі і ЗМІ йде гаряча полеміка про реальну дію і побічні ефекти цих напоїв. Причому точки зору частенько діаметрально протилежні: тоді як одні стверджують, що по своїх ефектах “енергетики” не дуже відрізняються від будь-якої іншої газованої “води”, інші зіставляють їх по силі дії і потенціалу звикання, з наркотиками.

Автор: 

Дудник Олена Валентинівна


загрузка...