Від партнерів


Зареєструйтесь, щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


Зайцеподібні

1

Зайцеподібні
Зайцеподібні - ряд плацентарних ссавців, близький за систематикою до гризунів. Цей відносно малочисельний ряд включає 65 видів тварин, об'єднаних у дві родини (пищухи та зайці). Від гризунів зайцеподібні відрізняються наявністю двох пар різців на верхній щелепі (замість однієї пари у гризунів).
Будова травної системи зайцеподібних істотно відрізняється від будови кишечника гризунів. У них шлунок складніший за будовою, двокамерний. У першому відділі їжа піддається зброджуванню з участю певних бактерій, а в другому - відбувається перетравлення під дією шлункового соку. Сліпа кишка зайцеподібних має спіральні складки зі скупченнями бактерій, необхідних для кращого перетравлення їжі, багатої на клітковину.
Зайцеподібні мають ряд пристосувань для захисту від численних ворогів. Їх величезні вуха виконують роль своєрідних локаторів. Із їх допомогою тварини швидко розпізнають, з якого боку йде загроза. Очі зайців і кроликів розташовані таким чином, що вони не повертаючи голови, здатні дивитися вперед, по сторонах і навіть бачити трохи ззаду. Але головне, що допомагає зайцеподібним уникнути небезпеки стати жертвою хижаків, - це здатність до швидкого бігу, так як їх довгі задні кінцівки відмінно пристосовані до бігу. Деякі зайці можуть розвивати швидкість до 80 км / ч.
Зайцеподібні дають на рік від одного до чотирьох виводків по 5-10 звірків у кожному. Більшість видів цього ряду виводкові, тобто їх дитинчата вже через кілька годин після народження здатні самостійно пересуватися. Молоді особини починають жити незалежно від батьків через 3-4 тижні, а статевої зрілості вони досягають тільки через рік. Деякі види зайцеподібних, які облаштовують постійні сховища, народжують безпомічних дитинчат, голих і сліпих, які тільки через 1-2 тижні стають схожими на дорослих особин.
Зайцеподібні мають характерний зовнішній вигляд. Це тварини невеликих розмірів. Довжина тіла може бути від 10 до 70 см, а вага від 100 г до 4,5 кг. Хвіст короткий або зовсім відсутній. Шерсть зайцеподібних густа та пухнаста, має різноманітне забарвлення - сіре, буре, піщане, чорно-буре. Деякі види змінюють взимку забарвлення шерсті після линьки на світліше або біле. Передні кінцівки зайцеподібних п'ятипалі, а задні - чотирипалі.
Всі зайцеподібні - наземні тварини. Вони не мають здатність добре плавати або лазити по деревах. Звичайний спосіб пересування зайців і кроликів - швидкий біг стрибками. Представники зайцеподібних частіше мешкають на відкритих просторах - в степах, пустелях, тундрі. Деякі з них живуть в лісах, високогір'ї. Одні тримаються поодинці, інші збиваються в невеликі колонії та влаштовують сховища (риють нори).
Зайцеподібні поширені практично повсюдно на Землі, окрім Антарктиди, південних областей Південної Америки, Мадагаскару. У Новій Зеландії та Австралії зайцеподібні з'явилися пізніше при колонізації цих територій європейцями. Там поширення кроликів набуло характеру стихійного лиха через невбудованість цих тварин в харчовий ланцюжок (їжі достатньо, а природних ворогів немає).
Зайцеподібні є цінними промисловими тваринами. Людина вживає в їжу їхнє м'ясо, використовує хутро. В даний час виведено багато порід домашніх кролів. У роки масового розмноження зайцеподібні можуть завдавати значної шкоди лісовому господарству та садівництву, обгризаючи кору чагарників і дерев. Деякі представники цього ряду - переносники збудників небезпечних інфекційних захворювань.
Представники зайцеподібних - заєць-русак, заєць білий, заєць сірий, дикий кріль.
ЗАЄЦЬ-РУСАК РОЗМІРИ  Довжина: до 70 см, частіше 55-60 см.  Довжина вух: 10-12 см.  Довжина ступні: 12,5-17 см.  Маса: 4-7 кг.  РОЗМНОЖЕННЯ  Статеве дозрівання: з 1 року.  Шлюбний період: залежить від регіону.  Вагітність: 45-50 діб.  Кількість дитинчат: 3-4.  Кількість приплодів: 3-4 на рік.  СПОСІБ ЖИТТЯ  Звички: нічний спосіб життя; тримаються поодинці.  Їжа: трави й багаторічники, іноді зернові, коріння, ягоди, гриби та кора дерев.  Тривалість життя: 7-8 років.  СПОРІДНЕНІ ВИДИ  Близько 22 видів. Близькими його родичами є кролики і пищухи. 
  Заєць-біляк  РОЗМІРИ  Довжина тіла: 48-68 см.  Довжина хвоста: 3,5-10 см.  Маса: 2,5-5 кг.  РОЗМНОЖЕННЯ  Статеве дозрівання: з 10 місяців.  Шлюбний період: навесні і влітку.  Вагітність: 50 днів.  Кількість дитинчат: 1-5, зазвичай 3 дитинчат.  СПОСІБ ЖИТТЯ  Звички: одинаки; у шлюбний період, восени та взимку, об'єднуються в маленькі групи.  Їжа: трави, низькі чагарники, багаторічники.  Тривалість життя: близько 2 років, дуже рідко 8-9 років.  СПОРІДНЕНІ ВИДИ  Близьким родичем зайця-біляка є біляк малий, що живе в Америці. У підвида біляка, що живе в Ірландії, шерсть на зиму не біліє. 
Дикий   кріль  РОЗМІРИ  Довжина: самці - до 40 см, самки - менші.  Маса: до 2 кг, самки трохи легші за самців.  РОЗМНОЖЕННЯ  Статеве дозрівання: з 4-5 місяців.  Шлюбний період: зазвичай весна і літо.  Вагітність: 28-31 діб.  Кількість дитинчат: 2-8.  СПОСІБ ЖИТТЯ  Звички: кролики живуть великими колоніями.  Їжа: трава, конюшина.  Тривалість життя: близько 9 років, розмножуються до 6 років.  СПОРІДНЕНІ ВИДИ  Заєць-русак, що зовні нагадує європейського дикого кролика, відрізняється від останнього довшими задніми лапами. 

Автор: 

Тимощук Тетяна

Отримати сертифікат

Користувацький вхід


загрузка...