Від партнерів


Зареєструйтесь, щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


Організація гурткової роботи у профільній групі художньо-літературно-естетичного напрямку

0

« Дошкільна освіта є самостійною системою, обов’язковою складовою освіти в Україні, яка гармонійно поєднує сімейне та суспільне виховання, Дошкільна освіта як перша самоцінна ланка має гнучко реагувати на сучасні соціокультурні запити, збагачувати знання дитини необхідною якісною інформацією, допомагати їй реалізувати свій природний потенціал, орієнтуватися на загальнолюдські й національні цінності »
( Базовий компонент дошкільної освіти нова редакція).
Ми вважаємо, що на сучасному етапі розвитку дошкілля проблему цілісного формування життєвої компетентності дошкільника можливо вирішити лише за умови комплексного системного цілеспрямованого впливу на дитину обох вихователів, які і є головними особами в організації життєдіяльності дітей.
Враховуючи дитячі нахили, уподобання, уміння, та свої власні творчі напрацювання, ми вирішили поєднати два напрямки: літературний гурток по розвитку мовлення ( керівник Петришена Марія Василівна) та гурток по розвитку художніх здібностей ( керівник Горбань Світлана Василівна), взявши за основу досвід Наталії Гавриш і створивши систему роботи профільної групи художньо-літературно-естетичного напрямку з дітьми старшого дошкільного віку.
Визначивши шляхи реалізації своєї роботи через роботу:
- з дітьми;
- з родинами;
- з психологічною службою, з громадськістю;
- по самоосвіті ( методична робота)
Ми вирішили поділитись основним напрямком роботи – робота з дітьми. У роботі з вихованцями запровадили спеціальну систему організованої навчальної діяльності: 2 рази на тиждень проводиться заняття з дітьми. Це комплексне заняття за Н.Гавриш див. дод. №1 та у другу половину дня у формі факультативних занять з дітьми, які проявляють інтерес до того чи іншого виду діяльності ( мовленнєвої чи зображувальної).
Факультативна форма організації дозволяє через практичне наслідування навчити дітей діяти та творити, а оскільки факультативи різні за змістом, але поєднані єдиною метою та темою, то саме це сприяє всебічному виявленню навколишньої дійсності.
Факультатив « Акторська майстерність» та « У світі мистецтв» проводиться щочетверга почергово вихователями групи ( див. додатки №2-№3), а в п’ятницю – інтегроване заняття за Н Гавриш, які введені у розклад навчально – пізнавальної діяльності дітей.
Завдяки нашій спільній праці ми підводимо дітей до розуміння і вираження у зв’язній мові та зображувальній діяльності закономірностей буття.
При потребі можемо надати усі розробки конспектів занять.

Автор: 

Петришена Марія Василівна, вихователь дошкільного навчального закладу №33 "Джерельце" м. Хмельницький


загрузка...