RSS-матеріал


Підписатись на E-mail:

Користувацький вхід

урок: „Рівняння. Корінь рівняння. Розв’язування рівнянь ”

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


0

Методичні рекомендації до
уроку
математики в 5 класі
на тему:
„Рівняння. Корінь рівняння. Розв’язування рівнянь ”
Голік Ірини Григорівни,
учителя математики та інформатики
Прилуцької гімназії №5
У зв’язку з активним розвитком інформаційних технологій та їх впровадженням у різні сфери життя все більшої актуальності набуває формування інформаційної культури сучасних школярів. Інформаційні технології – з одного боку, це потужний інструмент для отримання дитиною найрізноманітнішої інформації, з іншого – ефективний засіб підвищення інтересу до навчання, а також мотивації, наочності, науковості тощо.

При підготовці до уроку сплановано використання традиційних методів в поєднанні з сучасними інформаційно-комунікативними технологіями, що дає змогу створювати навчальне середовище, де теорія й практика засвоюються одночасно, викликають інтерес в учнів до предмета, стимулюють пам’ять, розвивають мислення, мовлення й реалізують індивідуальні можливості формування власних ідей, думок.
Урок побудовано у вигляді казкової подорожі, використано ПЗ – Програмно- методичний комплекс навчального призначення для загальноосвітніх закладів «Математика 5-6 клас».
На початку уроку слід оголосити його тему та мету (слайди 1-2). На другому етапі — провести актуалізацію знань учнів та повторити раніше вивчений матеріал про рівняння, корінь рівняння, способи розв’язання рівнянь.
Актуалізацію розбито на дві частини:
фронтальне опитування правил та означень, вивчених на попередньому уроці (слайд 3);
усний рахунок, з використанням правил та основних випадків розв’язування рівнянь (слайд 12).
Передбачено, що для активної роботи учнів на уроці потрібна позитивна, цікава та цільова мотивація. Мотивацією до уроку стало створення проблемної ситуації: подорож може припинитися, якщо не полагодити бортовий комп’ютер, а для цього потрібно виконати умови Галактичного охоронця. Створення такої ситуації значно підвищить інтерес учнів та їх увагу. Тож перед кожним етапом уроку ставиться чітке завдання подальшої роботи (слайди 4-11).
При розв’язуванні вправ рекомендується поділити учнів на групи та роздати картки із завданням. Мотивацією до етапу практичного виконання вправ буде те, що, працюючи в групах над невеликою кількістю завдань, клас разом виконає все швидше. Кожен може вибрати власне завдання з пропонованих, враховуючи свої знання, уміння, навички. Консультанти в групах зможуть перевірити та оцінити роботу групи. Справившись із завданням у зошиті, учень матиме змогу записати його на дошці та пояснити хід своїх думок. Учням треба пояснити, що всі прості рівняння, записані на дошці і прокоментовані, зараховуватимуться Галактичним охоронцем, записи буде звірено з його «чернеткою» (слайд 15), а комп’ютер поступово буде налагоджуватися (слайди 16-17).
Після розв’язання простих рівнянь, потрібно провести фізкультхвилинку.
Якщо розв’язано всі рівняння з записами у зошитах, через брак часу на дошці можна записати й прокоментувати лише окремі, а інші пояснити, використовуючи «чернетку охоронця» (слайди 19-20).
Пропонується додаткове завдання: п'ятикласникам пояснити, що ПК не запрацював, і увони можуть самі запропонувати задачу Охоронцеві. Бажано розібрати умову задачі, прокоментовати та оформити запис пояснень (слайди 22-23). Тільки в цьому випадку дітям буде дозволено продовжити подорож. Перемкнувши презентацію на ПЗ, слід продемонструвати учням, що герої відправилися в політ, а після цього підвести підсумки роботи, відмітити найактивніших, отримати домашнє завдання(слайд 27).

Автор: 

Голік І.Г., вчитель математики та інформатики, Прилуцька гімназія №5

Джерело: 

1. А.Г.Мерзляк, В.Б.Полонський, М.С.Якір, «Математика » підручник для 5 класу, Харьків “Гімназія” 2005.
2. Програмно-методичний комплекс навчального призначення для загальноосвітніх закладів «Математика 5-6 клас».
3. А.Г.Мерзляк, В.Б.Полонський, Ю.М. Рабінович, М.С. Якір “Збірник задач і завдань для тематичного оцінювання з математики для 5 класу”, Харьків “Гімназія” 2009.

Голосування

Чи відчуваєте Ви професійне (емоційне) вигорання у вашій роботі вчителя?:

Останні коментарі