RSS-матеріал


Підписатись на E-mail:

Користувацький вхід

Тематичний тиждень "Невже це пісок"

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


1

Серія занять тематичного тижня

„Невже це все пісок?”

Мета серії занять: знайомити дітей з властивостями піску, вчити знаходити їх прояви в повсякденному житті ( поєднання експериментувань і спостережень на прогулянках), розвивати вміння концентруватися, планомірно і послідовно розглядати об’єкти; сприяти розвитку творчої активності - вміння помічати малопомітні компоненти, розвивати спостережливість дітей, вміння порівнювати, аналізувати, узагальнювати, встановлювати причинно-наслідкові залежності і робити висновки; формувати знання про важливість піску в життєдіяльності людини, використання його в різних сферах виробництва; знайомити з архітектурними формами і відображенням їх у історичних будівлях, розвивати інтерес до інформації про художньо-декоративне та прикладне мистецтво з використанням піску, до професій, пов’язаних з винахідництвом, раціоналізаторством ( ландшафтного та фотохудожників, дизайнера, скульптора, склодува, будівельника); розширювати уявлення про піщані пустелі з барханами і дюнами – найбільшими місцями скупчення піску; розвивати уяву, вміння зосереджуватися, доводити до кінця почату справу, співвідносити свої дії з діями інших, домагатися узгодження; закріплювати правила безпеки під час проведення експериментів.

Матеріали та обладнання: сухий чистий пісок, миски (2), сито, вода, піщані годинники (3), лупа, відерця пластикові іграшкові (2), одноразові пластикові тарілочки та коктельні трубочки ( в кількості на кожну дитину), літрові сухі порожні банки (3), пасочки для піску, стаканчики, листи паперу; зразки картин з піску, фото картин, фото відбитків на піску, ілюстрації архітектурних споруд, скульптур з піску; ТЗН – комп’ютер, ноутбук, аудіосистема.

Підготовча робота:
• теоретична підготовка вихователя (вивчення літератури, інновацій, використання інформаційного простору всесвітньої павутини);
• консультування практичного психолога щодо психопрофілактичної цінності занять з дітьми по ознайомленню з піском, психологічного супроводу занять на дану тему;
• виявлення знань дітей про пісок в ході спостережень під час прогулянки, читання художніх творів, бесід та розгляду фотографій після літнього відпочинку (біля моря, на річці) ;
• оформлення плакату моделі ЗХН ( Що я знаю? Що я хочу знати? Що я навчився?) за темою „ Пісок ” та аналіз запитів дітей
• побудова вихователем алгоритму педагогічних заходів, спрямованих на збагачення знань дітей, оволодіння ними навичками, вміннями, необхідними для реалізації даного проекту;
• аналіз можливостей батьків щодо участі в підготовці матеріалів .

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЗАНЯТТЯ

Раз піщинка, два піщинка !!!

1. Ранкова зустріч. Розмова вихователя з дітьми з метою виявлення знань та запитів дітей про пісок

• Що таке пісок? Ні, не цукровий, а той, на якому так приємно повалятися в жарку літню днину, зліпити пасочку, збудувати замок?

Пісок - це те, що залишилося від скель, валунів, звичайних каменів. Час, вітер, дощ, сонце і ще раз час зруйнували гори, обсипали скелі, розтолокли валуни, роздрібнили камені, перетворивши їх на мільярди мільярдів піщинок, зробивши з них пісок.

• З чого ж складається пісок? Річковий, морський і інший пісок складається з кварцу, польового шпату і слюди (використання ІКТ)
• Оформлення плакату ЗХН.

2. Навчальна діяльність.
• Пошукова діяльність дітей, керована вихователем, щодо виявлення знайомих та невідомих дітям властивостей піску.

Дослід 1. „Піщинка під лупою ” – знайти якомога більше особливостей у піщинки ( розгляд розміру, кольору, прозорості, блиску) .

Дослід 2. „ Незвичний дощ ” – відчути сипучість сухого та в’язкість вологого піску.

Дослід 3 . „ Силач ” –визначити вологість піску на вагу та за кольором (
вологий пісок важче за сухий, вологий пісок темніше за сухий.

Дослід 4. „Чарівний матеріал ” – зліпити з вологого піску фігурки та пасочки, після чого перевірити міцність виробу та збереження його форми після висихання.

Дослід 5. „ Пісочний годинник ” – порахувати скільки секунд сипався пісок ( знайомство з пісочними годинниками з різним вмістом піску, що відповідає певному часу: 30 сек. , 1 хв., 2 хв.). Спостереження за піском, що пересипається в годиннику, обмін відчуттями, які виникають при цьому заворожуючому видовищі.

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЗАНЯТТЯ

„ Цікавий світ пустелі ”

Пустелі — тип ландшафту, що характеризується рівнинною поверхнею, розрідженістю або відсутністю флори, а з фауни присутні лише специфічні види. Розрізняють піщані, кам'янисті, глинисті, солончакові пустелі. Окремо виділяють сніжні пустелі (у Антарктиді і Арктиці). Найвідоміша піщана пустеля — Сахара, що займає всю північну частину африканського континенту.

1. Слайд-шоу „ Мандри пісками ” – знайомити дітей з особливостями піщаних пустель, барханами, дюнами – найбільшими місцями скупчення піску; явищами, характерними для пустель ( піщана буря, піщані моря).

2. Завдання „ Хвилі на піску ”: перетворитись на вітер – не сильно, але довго дути на пісок через соломинку для коктейлю, імітуючи в тарілочці з піском піщані хвилі.

3. Логічна задачка „Хто побудував бархани?”: повторно переглянути слайд-шоу з зображенням барханів і передбачити, чому в піщаній пустелі з’являються такі горби. Спонукати до висновку, на основі попереднього завдання, що їх створює вітер, і таким чином пісок мандрує пустелею.

4. Дослід „Побудуй бархани сам ”: пісок в банці – імітація пустелі. Для підвищення безпеки досліду, банка закрита кришкою з дірками, в одну з яких вставлена соломинка для коктейлю. Заставити пісок переміщуватись з одного місця на інше – у самого добросовісного „ вітру ” з’явиться піщаний горбик – бархан.

5. Sandplay (гра з піском) „ Піщаний конус ”- пригорщу піску сипати цівкою так, щоб він падав в одне місце. Поступово там утвориться конус, який ростиме у висоту. З часом то в одному, то в іншому місці на поверхні конуса виникнуть спливи, рух піску, схожий на течію. Спонукати дітей до висновку, що саме так під впливом вітру пісок може рухатися по пустелі, бути схожим на морські хвилі.

6. Комп’ютерна гра „ Арт-студія ”: розфарбувати піщаний пляж.

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЗАНЯТТЯ
«Де працює пісок»

Пісок існує мільйони років, відображуючи геологічну історію Землі. Пісочні пляжі розміщені в усіх частинах світу. Пісок утворює природню межу між океаном і землею, а в пісочній терапії символізує елемент Землі, материнське начало, стійкість, основу буття – те, що підтримує, живить і включає в себе всі форми життя.

Ранкова зустріч
• Мозковий шторм (brain-storming) «Навіщо потрібен пісок?» - стимуляція творчої активності та продуктивності розв’язання проблеми дітьми

Навчальна діяльність
1.Будівництво
• Калейдоскоп будівель (перегляд дітьми на комп’ютері ілюстрацій простих споруд, багатоповерхових будинків, пам’яток архітектури з метою вдосконалення знань про роль піску у будівництві);
• Під час прогулянки розглянути садочкові будівлі, запропонувати поколупати пальчиками стики цеглин, підвести до висновку, що для розчину, який скріплює цеглу потрібен пісок;
• Дослід «Пісок-будівельник». Зліпити з мокрого піску дві кульки, в одну з яких добавити цемент. Після висихання кульок звернути увагу на те, що піщана кулька, в яку добавлено цемент, не розвалюється, стала твердою, як камінь. Ось так пісок працює на будівництві різних споруд;
• Пісок використовується в будівництві асфальтних доріг;
• Пісок використовується для виготовлення покрівельної черепиці.
• З нагрітих та розплавлених при високих температурах піску, вапняку та соди виготовляють прозоре скло.
2.Медицина
• На піску, виявляється, можна не лише лежати й загоряти, а й досить успішно лікуватися.
Протягом століть люди знімали біль теплом. Його джерелом слугували нагріті предмети — каміння, вода, пара. Однак найкращою «грілкою» визнано пісок. Зараз у медицині існує окремий напрям — «псаммотерапія». У ній використовують нагрітий до 50—70°С пісок. Болить горло, ломить кістки, нервуєте? Отримайте сеанс такою «грілкою» і біль поступово втихне.
• Допомагає пісок у медицині також фіксувати час. Ось, наприклад, ви прийшли погріти носик – лікар одразу поставить біля приладу для прогрівання носа пісочний годинник. Коли пісок пересиплеться – процедуру закінчено. Ось який надійний помічник – пісок.
• У нас в групі є всіма вами улюблений центр гри з піском та водою. Тут ми можемо не тільки гратися. Тут ми вчимося, розвиваємося, якщо хтось набігався і хоче заспокоїтись чи побути на самоті, він теж підходить до пісочниці: пересипає пісок руками, перегортає грабельками, викладає орнаменти. Пісок лікує душу…

3.Ветеринарія
• І тут пісок є надійним помічником.
- догляд за хутром шиншил вимагає щоденного купання цих звірят в «пісочних ваннах». Після такого купання їхнє хутро стає на диво шовковистим і м’яким;
- ветеринари радять влаштовувати пісочні ванни і для курей. Купаючись в них, кури звільняються від нашкірних паразитів;

4.Побут
• Пісок використовують для наповнення туалетів кімнатних тварин;
• Пісок в невеликій кількості добавляють у корм для папуг, канарейок;
• Незамінний пісок і у акваріумі для створення рельєфного дна;
• Взимку пісок працює під час ожеледі на дорогах;
• Пісок допомагає гасити пожежу;
• Пісок є природним фільтром води
• В декоративних цілях використовують картини з піску;
• Гра в пісочниці - невід’ємна частка дитинства.

5.Рослинництво
• Під час пересадки кімнатних рослин пісок добавляють в землю, тут він допомагає кращому проникненню повітря до коренів рослини, затримці вологи у ґрунті, боротьбі зі шкідниками;
• Взимку, коли земля замерзає, а на Новий рік в дім приносять живу красуню-ялинку, піском заповнюють ємкість, в якій ялинка простоює довгий час, не скинувши голочок.
• Виноградарі помітили, що лише в піску не розвивається певний вид шкідників, які знищують виноградну лозу. Тому він став і їм надійним помічником. Сипучий пісок виноградарі використовують для вкорінення надто дефіцитних сортів винограду.
• Господині добре знають, що для того, щоб зберегти властивості моркви впродовж зимового періоду, її слід покласти в мішок з піском, а качани капусти краще взагалі прикопувати в погребі в пісок.

6.Мистецтво.
• Креативне фото: пісок ми любимо тільки на пляжі - і то, він забивається у взуття, одяг, скрипить на зубах... Загалом приносить всілякі незручності. Фотограф Мітчелл Фейнберг зміг побачити незвичайні якості піску - а саме його здатність зберігати відбитки речей і предметів;
• Скульптури на піску. Жоден відпочинок на морі не обходиться без ігор з піском, якщо такий є. Як це не побудувати замок, або не закопати якогось друга?;
Є і ті, хто відноситься до піску з великим трепетом і будує справжні скульптури – шедеври пісочного мистецтва;
• Картини з піску;
• SAND ART – майстри мистецтва піску.

Автор: 

Арцикова Інна Анатолівна, методист ДНЗ№8; Ліщук Ольга Володимирівна, вихователь ДНЗ №8, м. Хмельницький

Голосування

Чи відчуваєте Ви професійне (емоційне) вигорання у вашій роботі вчителя?:

Останні коментарі