RSS-матеріал


Підписатись на E-mail:

Користувацький вхід

Останні публікації

2013-01-21 13:48

Методична розробка інтегрованого заняття з предмету «Фізика» та спец.дисциплін

Зареєструйтесь,
щоб мати можливість переглядати усі сторінки та файли, публікувати власні матеріали


0

Інтегрований урок - одне з нововведень сучасної методики. Ця технологія сміливо вторгається в учбові програми і зв'язує різні предмети .За своєю суттю, дисципліна «Фізика» є інтегрованою. Вона вся пронизана міжпредметними зв'язками і пропонує учням знання багатьох галузей науки та основи майбутньої спеціальності, мистецтва, культури, а також реального повсякденного життя.
Інтеграція - це обєднання в ціле розрізнених частин, глибоке взаємопроникнення, злиття в одному учбовому матеріалі узагальнених знань в тій або іншій області.
Переваги інтеграції на уроці.
1 Світ, що оточує студентів, пізнається ними в різноманітті і єдності, а предмети навчального циклу, спрямовані на вивчення окремих явищ цієї єдності, не дають уявлення про ціле явище, поділяючи його на розрізнені фрагменти.
2 Інтегровані уроки розвивають потенціал самих учнів, спонукають до активного пізнання навколишньої дійсності, до осмислення і знаходження причинно-наслідкових зв'язків, до розвитку логіки, мислення, комунікативних здібностей. Вони відрізняються від звичайних занять і сприяють розвитку мови, формуванню уміння порівнювати, узагальнювати, робити висновки.
3 Форма проведення інтегрованого заняття - нестандартна, захоплююча, цікава для студентів.
Використання різних видів роботи підтримує увагу учнів на високому рівні, що дозволяє говорити про розвиваючу ефективність такого уроку.
Він знімає стомлюваність, перенапруження учнів за рахунок перемикань на різноманітні види діяльності, різко підвищує пізнавальний інтерес, служать розвитку уяви, уваги, мислення, мови і пам'яті учнів.
4 Інтеграція дає можливість для самореалізації, самовираження творчості викладача, сприяє розкриттю здібностей його студентів.
Інтеграція є джерелом знаходження нових фактів, які підтверджують та поглиблюють певні висновки, спостереження учнів в різних предметах.
o Інтегровані уроки дають студенту досить широке і яскраве уявлення про світ, в якому він живе, про взаємодопомогу.
o Основний акцент в інтегрованому уроці доводиться на засвоєння знань про взаємозв'язок явищ і предметів, та на розвиток образного мислення. Інтегровані уроки також припускають обов'язковий розвиток творчої активності учнів. Такі заняття дозволяють використовувати зміст учбових предметів, притягати відомості з різних галузей науки, культури, мистецтва, звертаючись до явищ природи і подій навколишнього середовища.
Структура інтегрованого уроку відрізняється від звичайних уроків наступними особливостями:
o граничною чіткістю, компактністю, стислістю учбового матеріалу;
o логічною взаємообумовленістю, взаємнообов'язком матеріалу інтегрованих предметів : «Фізика» та «Електропостачання» на кожному етапі уроку;
o великою інформативною місткістю учбового матеріалу, використовуваного на уроці.
При плануванні і організації такого уроку ми врахували такі умови:
1. У інтегрованому уроці об'єдналися блоки знань двух різних предметів: «Фізика» та «Електропостачання», тому ми правильно визначили головну мету інтегрованого уроку.
2. Інтеграція сприяє зняттю напруги, перевантаження, стомленості учнів за рахунок перемикання їх на різноманітні види діяльності в ході уроку.
3. У формі інтегрованого заняття ми провели вступну лекцію для студентів першого курсу, на якій розкрили роль фізики в майбутній спеціальності.
4 В інтегрованому уроці ведучим є предмет «Фізика» так як це основа для подальшого вивчення спеціальних дисциплін
5 Наш урок є спареними і проводився з викладачем спеціальних .дисциплін «Електричні станції та підстанції», «Електропостачання» та «Організація експлуатації пристроїв електропостачання».

Автор: 

Іванова Галина Семенівна та Пивоварова Світлана Юріївна

Голосування

Чи відчуваєте Ви професійне (емоційне) вигорання у вашій роботі вчителя?:

Останні коментарі